⭐⭐⭐⭐⭐ Afvallen en Detoxen voor €59,95

100.000+ mensen gingen je voor. Lees de ervaringen

Bekijk onze Video

Hoofdpijn tijdens Afvallen met KetoX24

Bij de een voelt het alsof er iemand met een hamer op haar hoofd aan het slaan is. Bij een ander is het een heel vervelend zeurend pijntje in het voorhoofd, terwijl een derde geplaagd wordt door migraineaanvallen. En waar sommige mensen er genadig van af komen met een paar keer hoofdpijn per jaar, terwijl andere mensen meerdere keren per week nauwelijks kunnen functioneren als gevolg van de hoofdpijn.

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten in Nederland. Ongeveer 3,5 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met een ernstige vorm van hoofdpijn die regelmatig terugkeert. Bovendien heeft vrijwel iedereen wel eens last van een of meerdere vormen van hoofdpijn. Wat voor soorten hoofdpijn zijn er en wat kun je zelf doen om bepaalde soorten hoofdpijn te voorkomen.

Soorten hoofdpijn

Er zijn een aantal verschillende soorten hoofdpijn die veel voorkomen. Over het algemeen is hoofdpijn, hoe lastig en pijnlijk het ook kan zijn, een onschuldige aandoening.

Migraine

Migraine is een bepaald soort hoofdpijn waar 2 tot 2,5 miljoen mensen in Nederland last van hebben. Deze vorm van hoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kenmerkt zich doordat deze maar aan een kant het hoofd voorkomt (1). De hoofdpijn is vaak kloppend van aard en wordt voorafgegaan door een aura. Dit is een soort aanval waarin je vaak lichtflitsen of sterretjes ziet. In sommige gevallen wordt ook de spraakfunctie tijdelijk aangetast.

De oorzaak van migraine is vooralsnog onduidelijk, maar er zijn tal van risicofactoren bekend. Belangrijke risicofactoren zijn ongesteldheid bij vrouwen (2), stress en vermoeidheid. Bij sommige vrouwen hangt migraine alleen samen met hun maandelijkse cyclus en verdwijnen de klachten zodra zij zwanger zijn of in de overgang komen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waar vrijwel iedereen wel eens last van heeft. Er is vaak sprake van pijn aan weerszijden van het hoofd en vaak wordt er een drukkende, klemmende pijn ervaren. Dit voelt alsof er een zware elastiek om het hoofd zit. De pijn kan matig intens zijn, maar is vaak wel te hanteren. Soms komen er andere symptomen bij kijken, zoals misselijkheid, stijfheid in nek en schouders of gevoeligheid voor licht en geluid.

In tegenstelling tot wat de naam spanningshoofdpijn doet vermoeden, is niet duidelijk wat de oorzaak is van spanningshoofdpijn. Stress kan een rol spelen, maar in veel gevallen is er ook geen aanwijsbare oorzaak.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een stevige vorm van hoofdpijn. Deze soort hoofdpijn kenmerkt zich door regelmatig voorkomende aanvallen van hoofdpijn. De pijn is altijd aan een kant van het hoofd, achter het oog of bij de slaap. De pijn wordt vaak omschreven als hevige snijdende of borende pijn. Een aanval van clusterhoofdpijn kan 15 minuten tot 3 uur duren. De aanvallen komen meestal met bijverschijnselen, zoals een tranend oog of een verstopte neus.

De meeste mensen met clusterhoofdpijn hebben periodiek aanvallen met zware hoofdpijn. Soms hebben ze jaren of maanden nergens last van. In zeldzame gevallen ontbreken deze tussenpozen en hebben mensen bijna dagelijks aanvallen van clusterhoofdpijn.

Overmedicatiehoofdpijn

Pijnstillers helpen tegen hoofdpijn. Helaas hebben veel pijnstillers als bijwerking dat deze na verloop van tijd juist hoofdpijn veroorzaken (3). Deze bijwerking treedt met name op bij mensen die per maand op meer dan tien verschillende dagen pijnstillers slikken.

Er zijn niet veel mensen die last hebben van dit type hoofdpijn, maar in deze gevallen is het middel vaak erger dan de kwaal. In de meeste gevallen is overmedicatiehoofdpijn te voorkomen door te stoppen met het gebruik van pijnstillers, maar de kans bestaat dat er dan een andere soort hoofdpijn terugkomt. Dit is dan de hoofdpijn waarvoor de pijnstillers oorspronkelijk werden gebruikt.

Hoe kun je hoofdpijn voorkomen?

Het slechte nieuws met de verschillende soorten hoofdpijn is dat het in de meeste gevallen eigenlijk niet te voorkomen is. In sommige gevallen kan medicatie een uitkomst bieden, maar in andere gevallen kun je weinig anders dan gewoon accepteren dat je af en toe eens hoofdpijn hebt.

Toch kunnen ook veranderingen in de leefstijl een hoop doen. Bij spanningshoofdpijn en migraine speelt stress vaak een rol, evenals oververmoeidheid. Je kunt verschillende manieren proberen om met stress om te gaan. De coaches van ProAcademie helpen je hier graag bij, maar kunnen je ook adviseren over hoe je oververmoeidheid tegen kunt gaan.

Ook andere aanpassingen op het gebied van leefstijl kunnen veel doen. Alcoholische dranken staan er om bekend dat ze hoofdpijnaanvallen uit kunnen lokken (en dan hebben we het niet over de kater de volgende dag). Sommige andere voedingsmiddelen kunnen ook tot hoofdpijnaanvallen leiden, waaronder cafeïne, zoetstoffen, pinda’s of bepaalde soorten kazen. Andere mensen blijken gevoelig te zijn voor suikerrijke producten. Onze coaches helpen je graag om er achter te komen of jij gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen.

  1. IQWiG, 2015, Migraine: Overview, Geraadpleegd op 04-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072557/
  2. Mathew, 2013, A cyclic pain: the pathophysiology and treatment of menstrual migraine, geraadpleegd op 04-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23417219
  3. Saxhaug Christensen et al., 2014, Medication-overuse headache: epidemiology, diagnosis and treatment, geraadpleegd op 04-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110872/
BESTEL NU